Network ve Yapısal Kablolama Çözümleri

    Network ve Yapısal Kablolama Çözümleri

    Network birden fazla elektronik cihazın birbirlerine bağlanması ile veri paylaşımı gerçekleştirilir. Bilgisayar bağlantısı kablolu ve kablosuz hizmet vermektedir. Network kısaca ağ olarak da adlandırılır. Bilgi alışverişi bu şekilde yapılabilir. Yapısal kablolama ve Network çözümlerinde dikkat edilmesi gereken belli noktalar bulunur. Bunlardan biri BT alt yapısıdır. BT alt yapısı Bilgi Teknolojilerinin kısaltılmasıdır.

    Bir şirketin BT alt yapısının geniş ve güvenilir olması dijital platformlarda yükselmesinde oldukça etkili olur. Özellikle yapısal kablolamada kullanılacak malzemenin kalitesi firma için önemli bir yere sahiptir. Ayrıca kullanılan kablolara da dikkat edilmelidir. Network alt yapısında kullanılan cat, cat5, cat7 ve fiber kabloların iletim hızını etkilediği görülür. Bunun yanı sıra kablo tasarımı da etkileşim için bir faktördür.

    İçerisindeki maddeler sebebi ile enerjinin ve bilginin iletimi oldukça kolay gerçekleşir. En çok karşılaşılan sorunlar arasında metraj topolojisi yer alır. Veri paylaşımının nasıl gerçekleşeceğini, bağlanacağını ve yerleştirileceğini belirleyen bir alt yapıdır.

    Local Area Network (LAN)

    Ev ve işyerlerinde oldukça sık kullanılan bir yapısal kablolama alt yapısıdır. Ofislerdeki telefon, bilgisayar, tablet ve çeşitli elektronik cihazların bir ağ üzerinde toplanması LAN sayesinde gerçekleşir. LAN yerel alan ağı anlamına gelir. LAN cihazları üzerinde toplanan verileri kolayca düzenlenebilir. LAN dar alanlar için oldukça kullanışlı bir Network yapısına sahiptir.

    Evlerimizde oldukça sık görebileceğimiz İnternet kabloları ve Wi-Fi yerel alan ağına örnektir. Kullandığımız yerel alan ağlarına bir cihaz erişim sağladığı takdirde yakın çevresindeki diğer elektronik cihazlarda bağlanan aletten internete erişim sağlayabilir. Ayrıca LAN’ın hız ve gücünü de arttırabilirsiniz.

    Wide Area Network (WAN)

    Geniş alan ağları olarak bilinen WAN’lar pek çok alanda hizmet vermektedir. Ofis ve evlerinizde elektronik cihazlarınızın internet erişimi ede edebilmesi için LAN’lara ihtiyaç duyulur. LAN yapılarının birleşerek toplandığı alanlar Geniş Alan Ağları yani WAN’lardır. LAN ve WAN arasındaki bağlantılar internet ağları veya özel yapılar sayesinde sağlanır.

    Bakıldığında internet bütün yerel alan ağlarının toplandığı bir platformdur. WAN’ların yapısına benzer özellik gösteren Büyükşehir Alan Ağları (MANs) ülkemizde de kullanılan bir alt yapıdır.

    Network Security

    Network Security, ağ güvenliği demektir. Saldırı tespiti, saldırı önleme alanında alınan tedbirlerdir. İnternet ve lokal ağlara uygun tasarlanan güvenlik alt yapısı sayesinde güvenliği sağlar. Kötü amaçlı geliştirilen yazılımlar sayesinde açık ağlar tehdit altındadır.

    Dijital platformun gelişmesi ile veri gizliliğine önem artmıştır. Bununla beraber saldırılarda çoğalmıştır. Network security ile ağınız güvenilir hale getirilmektedir. Siber saldırılar engellenerek bilgisayarınız ve verileriniz korunur.

    Wireless Network

    Wireless Network genellikle Wi-Fi adı ile bilinir. Wi-Fi üzerinde yapılan erişimlere radyo dalgaları ile ulaşılır. Farklı alanlarda da kullanılan radyo dalgaları cihazlar tarafından algılanarak değerlendirilir.

    Pk çok cihazda kullanılan bu uygulama kullanılmaktadır. Bazı bilgisayarlar Wireless Network’e uyumlu değildir. Bağlantı sağlanabilmesi için çeşitli adaptörler kullanılır. ADSL modem, wireless network adaptör, Access point ve wireless bridge kullanılan cihazlardan bazılarıdır.

    Secure Remote Access

    Secure Remote Access uzaktaki bir cihaza veriler aracılığı ile erişim sağlanabilmesini amaçlar. Uzaktan erişim sayesinde verilerinize herhangi bir elektronik cihazdan ulaşmak mümkündür. Bu işleminizi güvenilirliğinden emin olduğunuz yerlerde yapmanız tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi veri gizliliği ve korunumudur.

    Diğer Network Çözümlerimiz

    Network ve yapısal kablolama çözümleri kullanılan malzemeye göre de değişmektedir. Fiber optik kablolar, çift bükümlü ve koaksiyel kablolar erişimi sağlayan ve hızlandıran faktörlerdir. Sinyal ve görüntüyü sağlayan optik fiber kablolar iletimi oldukça net gerçekleştirir. STP ve UTP çift bükümlü kablolardır. Radyo ve telgraf dönemine dayanan bir geçmişe sahiptir. Günümüzde UTP’ler bilgisayarlarda ve telefonlarda kullanılan bir network yapısıdır. Koaksiyel kablolar düşük ve yüksek frekansın toplanmasını sağlayan yapıdır.

    Yapısal kablolama nedir?

    Yapısal kablolama, bir binadaki veya kampüsteki telekomünikasyon ve veri iletimi için kullanılan kablo ve donanım bileşenlerinin standartlaştırılmış bir sistemidir. Bu sistem, veri, ses, video ve diğer iletişim hizmetlerini desteklemek için tasarlanmıştır.

    Yapısal kablolama hangi bileşenlerden oluşur?
    Kablolama standartları nelerdir?
    Cat5, Cat5e, Cat6 ve Cat6a kablolar arasındaki farklar nelerdir?
    Fiber optik kablo ve bakır kablo arasındaki farklar nelerdir?