Sunucu ve Veri Depolama Çözümleri

    Sunucu ve Veri Depolama Çözümleri

    Veri depolama, sayesinde bilgilerinizi kaydedebilirsiniz. Veri depolama, veri yönetimi, iş uygulamaları için sunucuların doğru seçilmesi gerekir. Veri güvenliği, depolanan verilerin saklanabilmesi için önemlidir. Doğru tercih edeceğiniz veri depolama çeşidi işleri oldukça kolay hale getirir. Sağlıklı işleyen sistemler sayesinde veri kaybı gibi durumların önüne geçebilirsiniz. Kendiniz kontrol edebileceği veri depolama sistemlerini tercih edebilirsiniz.

    Sunucu hizmetinde olan dokümanlar, dosyalar, veri tabanları önemlidir. Verilerin yedeklenmesi ve güvenli bir şekilde depolanması olası saldırılar için gereklidir. Bu sayede şirket bilgilerinizi ve verilerinizi koruyabilirsiniz. SAN, NAS, DAS gibi veri depolama çeşitleri vardır. Şirketiniz ya da sizin bireysel bilgileriniz için en uygun olan yöntem tercih edilir. Uzman kadromuzla beraber veri depolama ve sunucu hizmetini veriyoruz. Güvenli bir şekilde veri saklamanızın yolunu bulabilirsiniz.

    İlgili Hizmetlerimiz

    Şirket ya da bireysel bilgilerinizin güvenli bir şekilde depolanabilmesi için birçok hizmet veriyoruz. Siber problemlerle karşılaşmamak için güvenlik duvarı, SPAM, antivirüs yazılımları gibi birçok farklı çözüm yolu vardır. Biz de uzman kadromuz ile güvenlik ağınızı en üst seviyeye çıkarıyor ve gönül rahatlığıyla verilerinizi korumanızı sağlıyoruz. İlgili hizmetlerimiz arasında satış öncesi analiz çalışması, kurulum ve bakım hizmeti, server konsolidasyonları, kapasite planlamaları ve kullanılan sunuculara entegrasyon çalışması yer alır. Verilen tüm bu hizmetlerin sonunda şirket bilgilerinizi tamamen güvence altına alabilme fırsatını yakalayabilirsiniz. Veri kaybını önleyebilir ve şirketinizin olumsuz sonuçlar yaşamasını önleyebilirsiniz.

    Veri Depolama Çözümleri

    Veri, firmaların önemli kaynaklarıdır. Veri saklama, kullanma ve yönetme yatırımların bir kısmını kapsar. Ses, görüntü gibi birçok şey veri olarak sayılır. Ses ve görüntüler, metin verilerinin yanında daha fazla saklama kapasitesi gerektirir. Şirketlerin verilerini saklayabilmek için yüksek kapasite gerekir. Bu yüzden veri depolama işlemi için GB yerine daha çok TB kapasiteli diskler tercih edilir.

    Yüksek olan verilerin depolanabilmesi ve korunabilmesi için farklı çözümlerin kullanılması gerekir. Veri depolama çözümleri veri yedeklemesinin iş saatlerine uzaması durumunda sistemde yavaşlamayı önler, kritik uygulamaların donanım arızası endişesini ortadan kaldırır, verileri hedeflenen zaman aralığında geri yükler ve disk alanını yönetme gibi avantajları vardır.

    Veri Depolama Çeşitleri

    Şirket ya da bireysel verilerinizi saklayabilmenin en pratik yolu bilgisayar ve internet ortamıdır. Her veri artık bilgisayar ve internet ortamında saklanır. Özellikle kurumsal şirketlerde veri depolama işlemi önemlidir. Bilgilerin kaybolmaması ve çalınmaması için verileri düzenli bir şekilde depolamak gerekir. Depolanan verilere ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir. Saklama alanı bitince ise ek depolama alanı kullanabilmek için veri depolama sistemleri vardır. Veri depolama işlemi farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Veri depolama işleminin birden fazla çeşidi vardır. Veri depolama çeşitleri, verilerin depolanırken kullanılan yöntemi gösterir. Harici sabit sürücü, SSD, optik sürücüler, ağa bağlı depolama, USB ve flash sürücü, bulut depolama veri depolama çeşitleri arasında yer alır.

    Directed Attached Storage (DAS)

    Directed Attached Storage, verilerin saklanacağı cihazın, depolama yapacak olan cihaza direkt bağlantısı ile olur. DAS’ı bağlayacağınız cihaz, depolama birimini yere diski olarak belirler ve işlem buna göre gerçekleşir. DAS’ın önemli özellikleri arasında sisteme direkt olarak bağlantılı olduğu için hızlı olması, dosya sisteminin admin tarafından yönetilmesi ve disk veya disklerin formatlanmasına kadar tüm yönetimi kontrol edilebiliyor olmasıdır.

    Network Attach Storage (NAS)

    Network Attach Storage, ağ üzerindeki cihazlar tarafından erişilebilen ve gelen veriyi depolayan ve erişim sağlayan bir sistemdir. İçerisinde işletim sistemi bulunur ve server ilişkisini esas alır. İhtiyaç duyulursa, NAS cihazlarının kapasitesi ek diskler sayesinde genişletilir. NAS cihazlarının kullanılması güvenliği üst safhalara çıkarır. Dosya sunucusu yerine tercih edilmesinin nedeni de budur. NAS, gelen saldırılara karşı daha güvenli veri depolama yöntemidir. NAS sisteminde bir disk kutusu vardır ve bu disk kutusu yüklü olan bir yazılım ile yönetilir. Hizmet verilen sistemlere direkt bağlıymış gibi depolama alanı sunar. Disklerdeki formatlanma ya da dosya sistemi ile kullanıcının bir ilgisi yoktur. File tabanlı hizmet verir. NAS ürünleri depolama yapılacak olan tüm ağlarda kullanıma uygundur.

    Storage Area Network (SAN)

    Storage Area Network, paylaşılan depolama birimlerinin olduğu yüksek hızlı ağ olarak bilinir. WAN ve LAN üzerindeki depolama cihazları, Storage Area Network sayesinde bütün ağ tarafından kullanılır halde olur. Birden fazla depolama cihazı ağa eklenebilir ve depolama yapacak birimlere sunulabilir. SAN, DAS’ın gelişmiş hali olarak bilinir. SAN, yüksek performans ve erişebilirlik gereken durumlar için tasarlanır. Daha profesyonel ve daha maliyetli bir tasarımdır. SAN üzerinden sunulan disklerin yönetimi admine aittir. Aynı anda birden fazla sunucunun erişebilme özelliği vardır.

    SAN, veri depolama çözümlerine göre daha gelişmiş özelliklere sahiptir. Genişletebilirlik ve depolama kapasitesi sayesinde kolaylık sağlar. SAN sisteminde depolama alanları ayrı bir ağda olur. Bu alan ihtiyaç olduğu zamandan depolama diskleri ya da SAN ağına eklenebilir. SAN ağı içerisindeki bu değişimlerden dolayı performans kaybı yoktur. Bir diğer önemli özelliği yönetilebilirliktir. İyi yapılandırılmış SAN sisteminin çok fazla yönetime ihtiyacı yoktur. Böyle bir ihtiyaç duyulduğunda da SAN ağındaki en az sayıda sistem etkilenir.

    Yedekli verilerde ise hiçbir sistemin etkilenmeyeceği şekilde işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Önemli özellikli arasındaki bir diğer nokta yedeklenebilirliktir. Verileri yedeklemek oldukça önemlidir. SAN ağına yeni ağ cihazları katılır ve gerekli bağlantılar sonrasında yedekli erişim yapılabilir. Aynı zamanda çevrimiçi yedek alma işlemini de güvenli kılan bir yapıya sahiptir. Hızlı veri iletimi özelliğinin nedeni sunucuların doğrudan SAN ağında olmasıdır. Bu sayede sunucular arasındaki veri iletim hızı yüksektir. SAN içerisindeki ağ trafiğinin, veri trafiğinden ayrı olması da veri iletim hızının yüksek olmasının nedenlerindendir.

    Maliyetinin düşük olması da insanların dikkatini çeker. SAN sisteminde yapılan çalışmalarda sistemin büyük bir kısmının değişmesi gerekmediği için sistem genişletme işlemi hem kolay hem de daha az maliyetlidir.

    Sunucu nedir?

    Sunucu, ağ üzerinden bilgi ve kaynak paylaşımı sağlayan bir bilgisayar veya sistemdir. Sunucular, istemcilere (kullanıcılara) hizmet sunmak için yapılandırılır ve genellikle dosya, e-posta, web ve veritabanı gibi hizmetler sağlar.

    Veri depolama nedir?
    Farklı sunucu türleri nelerdir?
    Farklı veri depolama türleri nelerdir?
    Veri merkezi nedir ve hangi hizmetleri sağlar?