Bulut Çözümleri
Hizmet sektörü içinde yer alan bulut çözümleri kurumların ihtiyaçlarına uygun özelliklere sahip olan seçimlere ulaşılmasında destek sunmaktadır. Bulut çözümleri temel kaynak içinde bulunan bilgi veya yazılımın paylaşımına destek veren bilişim hizmetidir.
Bulut Bilişim Nedir?
Günümüzde kurum ve kuruluşlar tarafında en çok tercih edilen bulut bilişim teknolojisi veri yedekleme işlemlerinin yanı sıra durum kurtarma, yazılım geliştirme, e- posta, büyük verilerin analiz edilmesi, sanal masa üstleri, web uygulaması gibi farklı alanlarda tercih edilmektedir. Sektör fark etmeksizin kullanılabilen bulut bilişim teknolojisi bilgisayar ve benzeri cihazlar için istenildiği zaman kullanılabilmesini sağlarken kullanıcılar arasında da paylaşım yapılabilmesine olanak sunan internet tabanlı bir sistemdir. İnternetin var olduğu her alanda kullanıcılar bilişim hizmetinden yararlanabilmektedir.
Genel Bulut Hizmetleri
İnternetin var olduğu her alanda kullanıcıların işlem yapmasına olanak sunan bulut bilişim teknolojisi birçok kurum ve kuruluş tarafından kullanılmaktadır. Kurum ve kuruluşların ihtiyaç duydukları dosya barındırma hizmeti başta olmak üzere yazılım, donanım, iş uygulaması gibi birçok hizmeti servis sağlayıcı tarafından tüm kullanıcılara iletilmesi genel bulut hizmetidir. Genel bulut hizmetlerinin edinilmesinde ücretsiz olarak verilen hizmetlerin yanı sıra kullanıma göre ya da kullandıkça ücretlendirme de yapılan sistemler bulunabilmektedir. Genel bulut hizmetlerinde fiyatlandırma aynı zamanda sunulan hizmet türüne göre de değişebilmektedir.
Hibrit Bulut Hizmetleri
Bulut çözümleri içinde genel ve özel olarak sunulan çözümler yer almaktadır. Bulut bilişim teknolojisinin hızla yaygınlaşması sonrasında bazı firmalar ise hem genel hem de özel olarak sunulan hizmetleri beraber almaktadır. Bu beraber kullanıma ise hibrit bulut hizmetleri adı verilir.
Firmaların kendi içinde bulut yapılarını kurmasının yanı sıra internet üzerinden farklı sağlayıcılardan da yararlanmak istemektedir. Bu tip bulut bilişim kullanımlarına hibrit bulut bilişim sistemleri adı verilmektedir.
Bulut Çözümlerinin Avantajları
Verilerin kolaylıkla ve kısa sürede analiz edilebilmesine olana sunan bulut sistemleri aynı zamanda internetin bulunduğu her alanda da kullanıcıların bu verilere de ulaşabilmesine olanak tanımaktadır. Birçok firma tarafından tercih edilen sistem sadece kullanıcıların her an verilere ulaşması açısından değil aynı zamanda veri depolama kaynağı olarak da avantaj sağlamaktadır.
Bulut çözümleri ile firmaların elde ettiği avantajlar arasında ise maliyet gelmektedir. Bulut sistemi ile depolama, yazılım, paylaşım, ulaşım gibi birçok işlemlerin yapılması ile beraber işletim maliyetleri de ortadan kalkmaktadır.
Bulut çözümleri bu özelliklerinin yanı sıra iş açısında da avantaj sağlayarak sürecin hızlanmasına etki eder. Bunun ile beraber sürekliliğin devamı da sistem sayesinde mümkün olmaktadır.
Donanımlardan bağımsız olan bulut sistemleri donanım maliyetinin de ortadan kalkmasına destek olarak firma bütçesi açısından da avantaj sağlamaktadır. Yeni sürüm alma gibi sıkıntıların olmaması ile beraber he daim firmalar son sürüme sahip olmanın da avantajına sahip olurlar.
Verilerin güvenli bir alanda depolanması avantajında büyü ölçekli verilerin depolanması ve büyük ölçekli verilerin analizlerinin de yapılabilmesi ayrıcalığını sunmaktadır.
Bulut sistemleri tüm bu avantajları sunarken kurum ve kuruluşlar açısından son derece önem taşıyan güvenliği de beraberinde getirmektedir. Bulut çözümleri sayesinden hem tüm verilen güvenli olarak saklanabilmesi mümkün olurken hem de büyük ölçekli verilerinde depolanabilmesinden yararlanılır. Verilerin güvenli bir ortam içinde saklanması, veri yedekleme, durum kurtarma gibi birçok işlem avantajları da bulut çözümleri hizmetleri içinde yer almaktadır.
Kurum ve kuruluşların ihtiyaçlarına uygun olan genel, özel ya da hibrit olarak bulut bilişim sistemlerinden yararlanmaları sağlanır. Böylelikle bulut bilişim teknolojisi kullanımının tüm avantajları da elde edilmiş olur.
Bulut yedekleme, verilerinizi internet üzerinden uzak sunucularda saklayarak koruma sağlayan bir yedekleme yöntemidir. Bu yöntem, yerel yedeklemelere göre daha fazla güvenlik, esneklik ve erişilebilirlik sunar.
Bulut yedekleme, verilerinizi otomatik olarak veya belirli zaman aralıklarında yedeklemek için tasarlanmıştır ve genellikle sürümleme, şifreleme ve geri yükleme gibi özellikler sunar. Bulut depolama ise, dosyalarınızı internet üzerinden manuel olarak saklamanızı ve paylaşmanızı sağlayan bir hizmettir.
- Veri kaybına karşı koruma
- Coğrafi olarak dağıtılmış veri merkezleri sayesinde felaket kurtarma
- Otomatik yedekleme ve zamanlamalar
- Kolay geri yükleme işlemleri
- Herhangi bir cihazdan verilere erişim
- Düşük maliyet ve ölçeklenebilir depolama seçenekleri
Bazı popüler bulut yedekleme hizmetleri şunlardır: Backblaze, Carbonite, IDrive, Acronis, CrashPlan, Veeam ve Datto.
Bulut yedekleme hizmetleri, verilerinizi şifrelemek, güvenli aktarım protokolleri kullanmak ve sıkı güvenlik önlemleriyle korunan veri merkezlerinde saklamak gibi güvenlik önlemleri sunar. Ancak, her zaman hizmet sağlayıcının güvenlik uygulamalarını incelemeli ve güçlü şifreler kullanarak hesabınızı korumalısınız.
Bulut yedekleme maliyetleri, sağlayıcılara, depolama alanı gereksinimlerinize ve ek özelliklere bağlı olarak değişir. Genellikle, düşük maliyetli başlangıç planlarından, büyük ölçekli işletmeler için uygun olan daha geniş depolama ve özellikler sunan planlara kadar bir dizi seçenek bulunmaktadır.